<< Vissza a területekhez
 • Ebben a táblázatban egy terület vízimadár számlálási adatai láthatóak.
 • Ha fel szeretné tölteni adatait az adatbázisba, akkor előtte regisztrálnia kell, amit a következő linkre kattintva is megtehet: Regisztráció >>
 • Ha jelszavát elfelejtette, akkor a következő linkre kattintva, kérhet egy ideiglenes jelszót: Elfelejtettem a jelszavamat.
 • Ha korábban már regisztrált, akkor nincs más teendője, mint a fenti Belépés linkre kattintani.
 • Kérjük, hogy az adatbázissal kapcsolatban felmerülő problémákkal és kérdésekkel forduljanak munkatársainkhoz, a monitoring@mme.hu e-mail címen!
 • Biztonsági okokból az adatbázis egy idő után automatikusan kiléptet, ha hosszabb ideig nem érzékel aktivitást. Ilyen esetben csak akkor folytathatja tovább a munkát az adatokkal, ha újra belép.
 • Kérjük, használat előtt olvassa el a táblázat alatt található Útmutatót!
 • Figyelem! A számlálások feltöltésekor kitöltendő űrlapot átalakítottuk. A módosítások a "Mely fajokat mérte fel?" részt érintik. Ezentúl a vizes élőhelyeken jellemző fészkelő énekesmadár fajok (Verébalakúak) megfigyelési (vagy számlálási) adatai is feltölthetőek.

Tisza, 581-579 fkm nevű terület számlálásai
Felmért fajokIDFelmérőDátumSzámlálás kezdeteSzámlálás végeTeljes terület bejárva?Használt távcsövet?Megfigyelési módokSzélerősségHőmérséklet (°C)Felhőzet (%)LátótávolságTerület állapotaVízfelület fagyottsága (%)Zavaró tényezőkMegjegyzésekFeltöltőMódosítás dátuma

18873

Nagy Károly, Görögh Zoltán, Nagygyőry Anna

2015-01-16

12:30:00

13:15:00

kézitávcsövet, spektívet

álló

0

4

100

jó (>500m)

fagyott, normál vízállás

70

Egyéb madárfajok: BUTBUT2, DRYMAR1, DENMAJ1, PYRULA, CARCAR, CARCHL, PARMAJ

Nagy Károly

2015-01-18 21:24:00

14277

Nagy Károly, Nagy Zsolt

2014-01-18

11:10:00

11:36:00

kézitávcsövet, spektívet

álló

0

7

80

közepes (100-500m)

normál vízállás

Nem biztos, hogy jól beláttuk az egész területet. BUTBUT1

Nagy Károly

2014-01-18 19:24:37

6139

Nagy Károly, Görögh Zoltán

2013-01-12

11:18:00

12:00:00

kézitávcsövet, spektívet

álló, gyalog

0

-3

0

jó (>500m)

fagyott

95

BUTBUT2, ACCNIS1, DRYMAR2

Nagy Károly

2013-01-18 21:19:47

3466

Nagy Károly, Görögh Zoltán

2012-02-09

10:30:00

10:45:00

kézitávcsövet

álló, autó

0

-8

jó (>500m)

alacsony vízállás, fagyott

100

Csak néhány egerészölyv mozgott a környéken.

Nagy Károly

2012-02-10 10:22:10

3238

Nagy Károly, Görögh Zoltán, Nagy Réka, Török Anett

2012-01-14

13:05:00

13:40:00

kézitávcsövet, spektívet

álló, autó

0

jó (>500m)

alacsony vízállás

BUTBUT 2. A bal part tele van pillepalackokkal (nagyrészt ukrán származásúak).

Nagy Károly

2012-01-15 19:22:07

1
Összesen: 1 oldal / 5 sor
(=)

 

Útmutató

 

 • A táblázat soraiban a számlálással kapcsolatos alapvető információk láthatóak (pl. a felmérő vagy felmérők neve, a dátum, s a számlálás körülményeire utaló egyéb fontos adatok). Ha a felmért és észlelt fajok listáit is szeretné megtekinteni, akkor az első mezőben (Felmért fajok) lévő két ikon egyikére kattintva lenyílik a felmért fajok  vagy észlelt fajok  táblázata. Ha az adatokat feltöltő személy nem adta meg, hogy mely fajokat mérte fel, akkor a  ikonra kattintva a „Nincsenek felmért fajok.” üzenet jelenik meg, ha az adott számláláskor nem észleltek a felmérendő fajok közül egyet sem, akkor a  ikonra kattintás után a „Nincsenek észlelt fajok.” üzenet olvasható.
 • Ha a számlálás adatainak feltöltésekor a felhasználó az űrlapon a „Mások számára hozzáférhetőek legyenek a megfigyelt fajok adatai?” kérdésre nemleges választ ad (azaz a checkbox-ból eltávolítja a pipát), akkor a felmért vagy az észlelt fajok táblázata helyett a következő üzenet jelenik meg: „Az adatok feltöltője nem járult hozzá a megfigyelt fajok adatainak közzétételéhez.”
 • Belépés után feltölthet új számlálási adatokat, melyet Ön vagy más megfigyelők végeztek az adott területen.
 • Új adatok feltöltése előtt ellenőrizze, hogy az adott számlálás adatait korábban mások nem töltötték-e fel!
 • Adatok feltöltésekor segítséget nyújt az kitöltendő űrlap alatt olvasható Kitöltési útmutató. Első alkalommal mindenképpen ajánlott elolvasni!
 • Ha saját feltöltött adatait szeretné kiegészíteni, módosítani, akkor a jobb oldalon látható  jelre kell kattintania. Ha törölni szeretné az adott számlálás adatait, akkor a piros ikonra delete kattintson!
 •  Az egyes mezők nevére kattintva sorba lehet rendezni az adatokat, s az alatta lévő kereső mezőkbe írt értékek vagy szövegek alapján szűréseket is végezhet, az alábbiak szerint:
  • szöveg típusú (string) adatokat tartalmazó mezők esetén a kereső mezőbe beírt karakterláncot (legyenek azok betűk és/vagy számok) tartalmazó rekordokat jeleníti meg a táblázatban.
  • = : szám vagy dátum típusú adatokat tartalmazó mezők esetén használható, s csak azokat a rekordokat jeleníti meg a táblázatban, melyek pontosan a kereső mezőbe beírt számot vagy dátumot tartalmazzák. Dátum esetén a táblázatban látható formátumban kell a keresett dátumot beírni (YYYY-MM-DD, pl. 1999-01-15)!
  • > és < : szám vagy dátum típusú adatokat tartalmazó mezők esetén használhatóak, s a keresőmezőbe beírt számnál vagy dátumnál nagyobb (>) vagy kisebb (<) értéket tartalmazó rekordokat jeleníti meg.
 • A táblázat alatti mezőbe írt számmal tudja beállítani, hogy hány sort szeretne látni egy oldalon. A szám beírása után a (=) jelre kell kattintani.

 

Milyen adatokat tölthetnek fel a Vízimadár adatbázisba?

Mely területeken végezzek számlálásokat? – Minden olyan területről várjuk a számlálások adatait, melyeken kisebb vagy nagyobb számban rendszeresen előfordulnak vízimadarak és a jellemzően vizes élőhelyeken előforduló madárfajok.

Mely fajokat mérjem fel? – A felmérések sok esetben nem kizárólag a mindenki által a vízimadarak közé sorolt fajok számlálására szorítkoznak. Sok felmérőnk olyan fajok számlálását is elvégzi, mint a vizes élőhelyeken gyakran előforduló vagy ott fészkelő ragadozó-madarak (pl. rétisas, barna rétihéja stb.), vagy a vizek mellett fészkelő és halakkal táplálkozó jégmadár. A felmérendő fajok listája megtalálható a Programismertető oldalon.

Milyen adatokat ne töltsek fel? – A vízimadár adatbázisban a vizes élőhelyeken végzett madárszámlálások adatait gyűjtjük. Tehát nem célunk egy-egy ritka madárfaj előfordulási adatainak gyűjtése, ezért pl. ha a megfigyelő az adott területen nem végezte el a vízimadarak számlálását is, akkor ne töltse fel egy észlelt ritkaság adatát ide. Az ilyen adatokat a birding.hu fogadja. (Természetesen, ha a vízimadár számlálás során ritkaságokat is megfigyelt a felmérő, akkor az adott számlálás adatainak feltöltésekor a ritka fajok adatait is fel kell tölteni.)

 

Várjuk az archív adatokat is!

A vízimadarak számlálása különböző programok keretében több évtizede zajlik, időnként megváltozott program nevekkel (Vízimadár-szinkron, Vizes és pusztai élőhelyek felmérése, Vonuló Vízimadár Monitoring), de csaknem azonos módszerekkel. Adatbázisunkba minden olyan régi felmérés adatait is várjuk, melyek korábban nem kerültek feldolgozásra vagy a felmérők szeretnék, ha bekerülnének adatbázisunkba, s ezzel segítenék például az egyes területekkel foglalkozó szakemberek munkáját.

 

 

Kérjük, hogy az adatbázissal kapcsolatban felmerülő problémákkal és kérdésekkel forduljanak munkatársainkhoz, a monitoring@mme.hu e-mail címen!

 

 


Jelen oldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Az adatbázis kialakítását és fejlesztését a Közös online madártani adatbázis létrehozása (HUSK 08/01/148) projekt keretében végeztük. 

A román nyelvű adatbázis felület fejlesztését a Határon átnyúló madártani monitoring hálózat és on-line adatbázis fejlesztése (HURO/0901/098/1.3.1.) projekt keretében végeztük.