Bevezető


 

Az adatbázis kialakítását és fejlesztését a Közös online madártani adatbázis létrehozása (HUSK 08/01/148) és a Határon átnyúló madártani monitoring hálózat és on-line adatbázis fejlesztése (HURO/0901/098/1.3.1.) projektek keretében végeztük.


Az adatbázist folyamatosan fejlesztjük, ezért év közben újabb és újabb funkciók lesznek elérhetőek.


Kérjük, hogy a használat előtt tanulmányozzák a további menüpontokat és az adatbázis használatával kapcsolatos útmutatókat!


Az adatbázis fejlesztését és működtetését az MME Monitoring Központjának munkatársai végzik.


Kérjük, hogy a felmerülő problémákkal és kérdésekkel forduljanak munkatársainkhoz, a monitoring@mme.hu e-mail címen!

 

Az adatbázis további oldalait elérheti a fenti Menü használatával!

 


 

 

Milyen adatokat tölthetnek fel a Vízimadár adatbázisba?

 

Mely területeken végezzek számlálásokat? – Minden olyan területről várjuk a számlálások adatait, melyeken kisebb vagy nagyobb számban rendszeresen előfordulnak vízimadarak és a jellemzően vizes élőhelyeken előforduló madárfajok.

Mely fajokat mérjem fel? – A felmérések sok esetben nem kizárólag a mindenki által a vízimadarak közé sorolt fajok számlálására szorítkoznak. Sok felmérőnk olyan fajok számlálását is elvégzi, mint a vizes élőhelyeken gyakran előforduló vagy ott fészkelő ragadozó-madarak (pl. rétisas, barna rétihéja stb.), vagy a vizek mellett fészkelő és halakkal táplálkozó jégmadár. A felmérendő fajok listája megtalálható a Programismertető oldalon.

Milyen adatokat ne töltsek fel? – A vízimadár adatbázisban a vizes élőhelyeken végzett madárszámlálások adatait gyűjtjük. Tehát nem célunk egy-egy ritka madárfaj előfordulási adatainak gyűjtése, ezért pl. ha a megfigyelő az adott területen nem végezte el a vízimadarak számlálását is, akkor ne töltse fel egy észlelt ritkaság adatát ide. Az ilyen adatokat a birding.hu fogadja. (Természetesen, ha a vízimadár számlálás során ritkaságokat is megfigyelt a felmérő, akkor az adott számlálás adatainak feltöltésekor a ritka fajok adatait is fel kell tölteni.)

 

Várjuk az archív adatokat is!

 

A vízimadarak számlálása különböző programok keretében több évtizede zajlik, időnként megváltozott program nevekkel (Vízimadár-szinkron, Vizes és pusztai élőhelyek felmérése, Vonuló Vízimadár Monitoring), de csaknem azonos módszerekkel. Adatbázisunkba minden olyan régi felmérés adatait is várjuk, melyek korábban nem kerültek feldolgozásra vagy a felmérők szeretnék, ha bekerülnének adatbázisunkba, s ezzel segítenék például az egyes területekkel foglalkozó szakemberek munkáját.

 


 

Az adatbázis használata

 

Az adatbázis használata nem okozhat gondot azoknak, akik az interneten töltöttek már ki űrlapokat vagy a Google térképén saját rétegeket hoztak létre gmail felhasználói oldalukon. De aki még nem foglalkozott korábban hasonló dolgokkal, azoknak sem lesz bonyolult. 

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk az adatbázis használatával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

 

Regisztráció és belépés

A Vízimadár adatbázisba minden olyan személy tölthet fel adatokat, aki regisztrálta magát az MME Monitoring Központjának valamelyik honlapján.

Ha korábban már más honlapjainkon regisztrált, akkor nincs más teendője, mint megadni a Felhasználói nevét és jelszavát, az adatbázis Belépés oldalán.

Ha fel szeretné tölteni megfigyeléseit az adatbázisba, akkor előtte regisztrálnia kell, amit a következő linkre kattintva is megtehet: Regisztráció >>

Regisztrált felhasználóink az MME Monitoring Központ által működtetett weboldalak többségén ugyanazzal a felhasználói névvel és jelszóval tudnak belépni, és ott adatokat feltölteni vagy elérni olyan tartalmakat, amelyek csak a regisztrált felhasználók számára elérhetőek.

Jelenleg az alábbi honlapokon használhatják regisztrációs adataikat:

 

Általános szabályok

 • Kérjük, hogy a regisztráció során valós adatokat adjon meg!
 • Ha nem saját megfigyelési adatait tölti fel adatbázisunkba, akkor előtte egyeztessen a megfigyelővel, hogy hozzájárul-e ehhez!
 • Az adatbázis működtetői fenntartják a jogot, hogy a felhasználók adatait töröljék, ha azt indokoltnak látják.

 

Praktikus tudnivalók

Számos olyan dologgal találkozhat az adatbázis használata során, melyek ismerete praktikus lehet, s megkönnyítheti az Ön munkáját.

 • Az adatbázisban a bal felső sarokban található Menü és annak almenü pontjain keresztül egyszerűen és értelemszerűen elérhetőek az egyes funkciók. Belépés után olyan funkciók is elérhetőek, melyek egyébként nem.
 • Ajánlott elolvasni az útmutatókat és praktikus tanácsokat, melyek általában minden táblázat, űrlap és térkép alatt megtalálhatóak. Ezek a legtöbb esetben megadják a választ a felmerülő kérdésekre és problémákra.
 • A Számlálás űrlap kitöltésekor a Felmérő neve mezőben automatikusan a legutóbbi űrlap kitöltésekor megadott nevet tartalmazza. Ez praktikus megoldás, de természetesen átírható, ha az adott megfigyelést másik személy végezte.
 • A táblázatokban az egyes mezők nevére kattintva sorba lehet rendezni az adatokat, s az alatta lévő kereső mezőkbe írt értékek vagy szövegek alapján szűréseket is végezhet.
 • A táblázat alatti mezőbe írt számmal tudja beállítani, hogy hány sort szeretne látni egy oldalon. A szám beírása után az (=) jelre kell kattintani.
 • Az oldalak között lapozni a megfelelő jelekkel (Következő egy oldallal előre, Előző vissza, Utolsó a legvégére vagy Első az elejére ugrik) vagy az oldalszám linkekre kattintva lehet.
 • Adatokat csak belépés után tud feltölteni!
 • Ha saját feltöltött adatát szeretné kiegészíteni vagy módosítani, akkor a jobb oldalon látható sárga ceruzára  kell kattintania.
 • Ha saját feltöltött adatát törölni szeretné, akkor a jobb oldalon látható piros ikonra delete kell kattintania.

 


Jelen oldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Az adatbázis kialakítását és fejlesztését a Közös online madártani adatbázis létrehozása (HUSK 08/01/148) projekt keretében végeztük. 

A román nyelvű adatbázis felület fejlesztését a Határon átnyúló madártani monitoring hálózat és on-line adatbázis fejlesztése (HURO/0901/098/1.3.1.) projekt keretében végeztük.